Aardappelveredelingsbedrijf Jalving heeft een passie voor aardappelen! In de nieuwe bedrijfsopzet in het Drentse Wezup houden wij ons voornamelijk bezig met:

1. het kweken van nieuwe rassen met meer resistenties;

2. het leveren van (biologisch teeltbare) pootaardappelen aan particulieren, volkstuinders en volkstuinverenigingen;

3. het leveren van consumptieaardappelen aan particulieren, (top)horeca en cateraars.

 

1. Het kweken van nieuwe aardappelrassen:

Inmiddels hebben wij ruim 30 jaar aan ervaring opgebouwd in de veredeling van aardappelen. Het kweken van nieuwe rassen vind plaats op de klassieke manier, in een kas met eigen opgezette geniteurs. Binnen ons veredelingsprogramma hebben we een tweetal speerpunten, namelijk het kweken van rassen met Phytophthora resistentie en het kweken van nieuwe rassen voor de specials categorie; voor specifieke niche markten.

De in ontwikkeling zijnde zaailingen worden door ons op het eigen proefveld jarenlang beproefd en tevens worden de zaailingen beoordeeld in onze bedrijfskeuken.

Het kweken van nieuwe rassen met Phytophthora resistentie is goed voor de landbouw in het algemeen en zeker voor u als particulier / volkstuinder, wanneer u uw aardappelen in de tuin onbespoten kunt telen. Inmiddels zijn er enkele nieuwe rassen met (natuurlijke) Phytophthora resisententie in loof en knol beschikbaar, dit zijn o.a. Carolus en Alouette.

Wilt u meer weten over het proces van aardappelveredeling, hoe nieuwe rassen in markt worden gezet of nieuwe rassen zoals Carolus proeven, neem dan contact met ons op voor een bedrijfsbezoek.

 

2. Het leveren van (biologisch teeltbare) pootaardappelen:

Particulieren, volkstuinders en volkstuinverenigingen kunnen pootaardappelen bestellen voor de eigen teelt van aardappelen. Wij bieden u bewust pootaardappelen met een grotere knolmaat (35/55) dan dat u veelal gewend bent. Een grotere knolmaat garandeert u: – een voller gewas en daarmee ook minder onkruid, en – een hogere opbrengst. Een knol in de maat 35/55 heeft meer ogen en zal daarom meer stengels geven, waardoor het vollere gewas ontstaat.

U kunt bestellingen plaatsen via de website, maar u kunt ons ook via de andere contactgegevens benaderen. Uiteraard bent u ook welkom om bij ons langs te komen.

 

3. Het leveren van consumptieaardappelen aan particulieren, (top)horeca en cateraars:

Consumptieaardappelen zijn beschikbaar ten behoeve van particulieren, (top)horeca en cateraars.

Heeft u specifieke wensen rondom formaat, kleur, smaak en/of type verwerking?; neem dan gerust nader contact met ons op; u zult verrast zijn wat er allemaal mogelijk is!